Akü Nasıl Çalışır ?

Aküler pillere benzer şekilde çalışma biçimi mevcuttur. Aküler pozitif ve negatif olmak üzere iki kutba sahiptir. Bu kutuplar araçtaki birçok opsiyona bağlıdır. Örneğin: Klima, silecek, radyo ve motor ateşleme vb. sistemine bağlıdır.

Bataryanın içerisinde hücre adı verilen altı bölüm yer alımaktadır. Her hücrede ikişer adet elektrot takımı bulunuyor. Bir hücrede ise toplam 16 adet plaka yer almaktadır. Plakalar pozitif ve negatif plak olmak üzere iki kutba ayrılmaktadır. Pozitif plakalar kurşun dioksit, negatif plakalar ise kurşun içermektedir. Kurşun oksit ile kaplı pozitif plaka elektronları içeri taşıyor, kurşundan oluşan negatif plaka ise elektronları serbest bırakıyor. Plakaların bir araya gelmesiyle sıkıştırılmış ızgaralar meydana geliyor.

Plakalar %65’i sudan, %35’i sülfürik asitten oluşan karışım içinde yüzüyor. Bu sıvı aküde elektriği ileten elektrolit görevi görüyor. Plakaların sıvıyla etkileşimi sonucunda elektron adı verilen partiküller meydana geliyor ve elektronların ızgara içindeki hareketleri ile aracın çalışması için gerekli enerji oluşuyor.